6. Badet i Bakkeskåt

Tilbake til oversikt, Tvedestrand kultursti       <Forrige sted    Neste sted>

Klikk på skiltet for å se det større

Klikk på skiltet for å se det større

Huset ble bygd i 1900. Fra før sto et mindre hus her hvor Anders Bjørnlund bodde.

Huset ble plassert på bryggekanten, med kummer for nybegynnere og åpen sjø for de mer drevne svømmerne. Det var også mulighet for varme karbad, gytebad, furunålsbad, dampbad mm.

Her var virksomhet i mange år, men etter hvert overtok badet i badehussvingen (på andre siden, utenfor Labakken), og aktiviteten døde ut i Bakkeskåt.

6Tvedestrands Bad i 1905, ytterst i Bakkeskåt.

Her forteller de nåværende beboerne Tine og Lars Dybing om hva de har funnet av historie og hørt rykter om:

“På det som nå er snuplassen foran huset var det hvitmalt grind og romantisk eplehage med benker for badets gjester.

Når det før i tiden nærmet seg jul sto det lang kø oppigjennom hele Bakkeskåtvein og inn til byen for at folket skulle få badet seg. Det var svært populært for guttene i byen og ligge oppi bakken bak badet og å kikke (det var vinduer på baksiden før), har vi blitt fortalt.

Badet var i flitig bruk av tyskerne under krigen. Badet var i funksjon frem til 1946. Sønnen til den siste bademesteren skal fremdeles bo i byen. Han gikk med matpakke til faren sin, og kan sikkert fortelle litt av hvert om badet.

Etter at badefunksjonen i bygget opphørte 1946 var det først en kunstner som malte bilder i 2. etasje. Han brukte sansynligvis huset som galleri.

Så kom Mathisens motorverksted og 1. etasjen ble rigget for mekanisk verksted for båtmotorer, med inhuk i kaia og H-bjelke med løpekatt for å få motorene opp av sjektene. Det ble satt opp ESSO bensinpumper for båter på kaia. Det er film av bygget med stort ESSO-skilt på veggen fra en Tvedestrandsregatta på 70-tallet. Mathisen flyttet så verkstedet over til Bakkeskåt 41 tvers over snuplassen.

Arne Sørmyr, som nå driver Stranna Maritime på Hanto, drev i mange år «Tvedestrand Motor og Dykkerservice» her med hydraulisk kran og båtreperasjoner i bygget. Mange i Tvedestrand tok Sportsdykkersertifikatet sitt på kaia til Badehuset.

Øyvind Tegdan drev «Reperatøren» her en periode hvor elektronikk til husholdningsbruk ble fikset.

I dag er det Dybing Xsports And Events som holder til i bygget. Bygget er planlagt å settes tilbake til tilnærmet orginalt sveiserstil utvendig med spir og det hele.”

Tilbake til oversikt, Tvedestrand kultursti